Skip to content

Vállalati ügyfelek részére
vagyon megoldások

Négy területen tudunk segíteni Önnek vagyonbiztosításával kapcsolatban:

Vagyonbiztosítási összeg audit

A biztosítási összeg a biztosítási díjszámítás alapja, valamint a kártérítési összeg korlátja. Több biztosítási összeg (vagyoncsoport) is létezik egy biztosítási kötvényben, de talán a legfontosabbak az épület/építmény és a gép/berendezés vagyoncsoportok összegei. A vagyoncsoportokra lehet könyv szerinti érték, avult és újérték szerint biztosítást kötni – biztosítónként és termékenként eltérően.

Az épület/építmények és a gép/berendezések legtöbbször újraépítési érték alapján kerülnek biztosításra, melynek meghatározása szakértői feladat, de alapvetően a szerződőre hárul ennek fellelősége.

Az épület újraépítési értékénél a KSH által is kimutatott építőipari termelői árindex 90%-ot emelkedett 2015. és 2022. között, de lehet, hogy az Ön által biztosított objektumra ettől eltérő változás érvényes. Sajnos a biztosító éves díj- és biztosítási összeg indexálása nem tudja követni a valós áremelkedéseket, ennek felelőssége és terhe Önre hárul.

Cégünk helyszíni szemle során tapasztalt vagyon szakértőkkel és igazságügyi szakértőkkel állapítja meg az említett két vagyoncsoportra az aktuális és szükséges biztosítási összeg értékét, melyre a szakvélemény kibocsátásától 1 évig fizetési kötelezettséget vállalunk, amennyiben Ön cégének kára keletkezik a biztosítási összeg helytelensége* miatt. A fizetési kötelezettség fedezetét egy német biztosítónál kötött nagyértékű felelősségbiztosítás fedezi.

*részletek a megbízási szerződésben

vagyonbiztosítási összeg audit

Természetesen tudunk segíteni tanácsadás szintjén (erre nincsen fizetési kötelezettségvállalás) a további biztosítási összegek aktualizálásában is, melyek egyébként fontosak lehetnek Önnek, de nem indexálódnak, vagy olyan paramétertől függenek, mely egyébként egyáltalán nem ismert Ön előtt, vagy legalábbis nincsen fókuszban (pl. üzemszünet biztosítás összege, felelősségbiztosítási limitek összegei, munkavállalók felelősségbiztosítása stb.)

Fontos, hogy a helytelen biztosítási összegekkel rendelkező vagyonbiztosításra nem fog 100%-os szolgáltatási összeget kapni cége egy kár esetén. Egy ilyen helyzet akár a cége folyamatos működésének a gátja lehet, ezért érdemes árajánlatot kérni tőlünk és felmérni a lehetőségeket. A kockázatot Ön vállalja a hibás biztosítással, a mi szakvéleményünkkel az Ön biztosítási értékesítője ezt a kockázatot tudja csökkenteni, vagy majdnem teljesen megszüntetni.

Ha nincsen értékesítője, abban is tudunk segíteni.

Egy példa:

Ön a cégének raktárépületére kötött egy épületbiztosítást 2020-ban, akkor az értékesítője, vagy a biztosító javaslatára (minimum összeg!), vagy egy kivitelező ismerős tanácsa alapján a biztosítási összeget 800.000.000,- Ft-ra adták meg.

Lehet, hogy ez az összeg már akkor sem volt helytálló, de azóta ez biztosan emelkedett a reális összeg. Történik egy káresemény, pl. a nyári viharok villámlásai miatt kigyullad egy elektromos berendezés az épületben, aminek következtében leég az épület egy része, a többi kárt az oltóvíz okozza. A keletkezett kár 350.000.000,- Ft az árajánlatok alapján. A kárszakértő viszont közli Önnel, hogy az épület biztosítási összeg most 1.200.000.000,- Ft értéken felelne meg, így az épület alulbiztosított 33%-ban, azaz a 350.000.000,- Ft-os kárból levonnak emiatt 33%-ot. Itt az Önök cégének a vesztesége a hibás biztosítás miatt 115.500.000,- Ft.

Ha megrendeli a szakvéleményt cégünktől és átdolgozza a biztosítását, akkor lehet, hogy a következő 10 évben ki fog fizetni +5.000.000.- Ft-ot a biztosítási díjakra, de a cége működése biztosítva lesz, teljeskörű lesz a biztosítási védelme, azaz nem lesz alulbiztosított. Enélkül egy részmegoldásra alkalmas biztosítást fizet, mely nem feltétlenül képes megoldást nyújtani, ha komoly kár keletkezik az épületben. Ha nem akar meglepetést a kárrendezésnél, akkor készüljön fel előre. Ez az Ön döntése.

Közreműködés kárigényének érvényesítésében

Az 1 éven belül történt és már bejelentett vállalkozói vagyonbiztosítási káresemények kárszakmai támogatása, a biztosító részéről befejezett kárrendezési eljárások átvilágítása, felülvizsgálata a biztosítónál – abban az esetben, ha nem történt kárlezáró egyezség a felek között.

Kérjük, hívjon bennünket, vagy küldje el elérhetőségét az info@insuresherpa.hu címre!